16η Δεκεμβρίου 2022 – Θέσπιση Πανελλήνιας Ημέρας Πρόληψης Εγκαυμάτων

22 Δεκεμβρίου 2023

Δελτίο Τύπου – Συμπεράσματα Εκδήλωσης

Θεσπίστηκε στις 16/12/2022 η Πανελλήνια Ημέρα Πρόληψης Εγκαυμάτων μια πρωτοβουλία της SALVIA, της Ελληνικής Οργάνωσης για το έγκαυμα και τους εγκαυματίες. Η Πανελλήνια Ημέρα Πρόληψης Εγκαυμάτων αφιερώθηκε στους εγκαυματίες και τα θύματα από το «Μάτι 2018», καθώς η SALVIA δημιουργήθηκε με αφορμή εκείνη τη φωτιά.

Με ιδιαίτερα μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η σχετική εκδήλωση που διοργάνωσε η Salvia με τη στήριξη της Ελληνικής Εταιρίας Πλαστικής Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής (ΕΕΠΕΑΧ). Η Εκδήλωση διοργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και του Δήμου Αθηναίων, ο οποίος παραχώρησε χώρο στο ΣΕΡΑΦΕΙΟ για τη φιλοξενία. Χορηγός της εκδήλωσης ήταν το ΚΑ-Α ΘΗΣΕΑΣ. Χορηγός Επικοινωνίας ήταν το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Την παρουσίαση και τον συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβε στο πλαίσιο της χορηγίας του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής του ΑΠΕ-ΜΠΕ κ. Αιμίλιος Περδικάρης, ο οποίος όντας ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος με τις συνέπειες του εγκαυματικοί τραυματισμού, συνόψιζε με τα σχόλιά του τις ομιλίες.

Στην κεντρική ομιλία ο Υπουργός Υγείας κ. Θάνος Πλεύρης αφού τόνισε την σπουδαιότητα της θέσπισης της Πανελλήνιας Ημέρας Πρόληψης Εγκαυμάτων, ανέφερε πως η συνεργασία του με τη Salvia ανέδειξε τη σοβαρότητα του τραυματισμού και την ανάγκη κάλυψης του κόστους αποκατάστασης από τον ΕΟΠΥΥ, δημιουργώντας το Εθνικό Μητρώο Εγκαυματιών. Τόνισε πως είναι σημαντική η πρόληψη για την αποφυγή του τραυματισμού, αλλά και η βελτίωση των συνθηκών νοσηλείας, ενώ σημειώνοντας ότι «μπήκε το νερό στο αυλάκι» δεσμεύτηκε για τη συνέχιση της συνεργασίας για περεταίρω θεσμικές παρεμβάσεις.

Στη συνέχεια ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Χρήστος Στυλιανίδης σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα χαιρέτισε τη θέσπιση της Πανελλήνιας Ημέρας Πρόληψης Εγκαυμάτων για την ενημέρωση του κόσμου τόσο για τις δασικές όσο και τις αστικές πυρκαγιές. Ανέπτυξε το ρόλο του Υπουργείου και τις δράσεις που έχει ετοιμάσει για την εκπαίδευση πολιτών, εθελοντών και πυροσβεστών, τόνισε τη σημασία του αριθμού 112 και σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «πρέπει όλοι να προσπαθούμε ώστε να μην ξανασυμβεί άλλο Μάτι» και ευχήθηκε αφού δεν υπάρχει αντίστοιχη παγκόσμια ημέρα του χρόνου η επόμενη να αποτελέσει την ευκαιρία για ένα διεθνές συνέδριο σε συνεργασία της SALVIA με τα αρμόδια υπουργεία.

Από την πλευρά του Δήμου Αθηναίων παρευρέθηκε η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Κοινωνίας των Πολιτών Κα Κατερίνα Γκαγκάκη εκπροσωπώντας το Δήμαρχο Αθηναίων κ. Κώστα Μπακογιάννη, και η οποία μετέφερε το χαιρετισμό του Δημάρχου, ανέφερε πως εντυπωσιάστηκε απ’ όσα άκουσε για το έγκαυμα, συνειδητοποιώντας τη σημαντικότητα της πρωτοβουλίας αυτής και δεσμεύτηκε να ξεκινήσουν άμεσα σε συνεργασία με τη Salvia τα προγράμματα ενημέρωσης πολιτών στις 25 Λέσχες Φιλίας του Δήμου Αθηναίων.

Με βιντεοσκοπημένο μήνυμα ο Πρόεδρος της ΕΕΠΕΑΧ κ. Ηλίας Αθανασόπουλος ανέφερε πως «τραγωδίες όπως φωτιά στο Μάτι το 2018 αποδεικνύουν ένα πολύ σοβαρό κενό, κυρίως στην πρόληψη, αλλά και στη διαχείριση και την αντιμετώπιση της επόμενης ημέρας. Η ΕΕΠΕΑΧ ως επίσημος και θεσμικός φορέας της Πλαστικής Χειρουργικής στη χώρα μας θα σταθεί σύμμαχος σε κάθε προσπάθεια της Salvia με τη θεσμική και επιστημονική της υπόσταση, συμβάλλοντας έτσι στον απώτερο στόχο που είναι η πρόληψη και η αντιμετώπιση, αλλά και η ποιότητα της ζωής των εγκαυματιών».

Από τα Δημόσια Νοσοκομεία – Μονάδες Εγκαυμάτων παρευρέθηκε ο κ. Αλέξανδρος Λυσιώτης από το ΚΑΤ και έστειλαν βιντεοσκοπημένο μήνυμα οι κ. Σοφία Παπαδοπούλου από το ΓΝΘ «Γ. Παπανικολάου», η κ. Ειρήνη Γκαμάτση από το ΓΝΑ «Γ. Γεννηματάς», ο κ. Δημήτρης Κρικώνης από το Λάτσειο Κέντρο Εγκαυμάτων και ο κ. Αντώνης Κυριακόπουλος από το ΓΝΑ Ευαγγελισμός. Είναι μέλη της Επιτροπής Εγκαυμάτων της ΕΕΠΕΑΧ και συμμετέχουν όλοι στην Επιστημονική Επιτροπή της SALVIA. Χαιρέτησαν τη θέσπιση της Ημέρας Πρόληψης Εγκαυμάτων παρουσιάζοντας από την ιατρική σκοπιά τη σοβαρότητα και τις αιτίες εγκαυμάτων, τα προβλήματα και τις ελλείψεις που αντιμετωπίζουν οι κλινικές.

Από το Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Θησέας ο φυσιοθεραπευτής κ. Αντώνης Δούκας δήλωσε πως «Μπαίνουμε στο 2023 και μιλάμε για μια νόσο που κανείς δεν έχει δώσει σημασία. Η σημερινή ημέρα είναι η αρχή για την πρόληψη, αλλά ας είναι και μια αρχή για την αναγκαιότητα της αποκατάστασης» και τόνισε πως το ΚΑ-Α ΘΗΣΕΑΣ θα είναι αρωγός της Salvia σε ό,τι χρειαστεί.

Συγκινητική ήταν η παρουσία στην εκδήλωση εγκαυματιών οι οποίοι με τις μαρτυρίες τους περιέγραψαν τη μακρόχρονη και επίπονη διαδικασία θεραπείας και αποκατάστασης που απαιτείται. «Όταν βγήκαμε από τα νοσοκομεία βρήκαμε ένα χάος, το χάος αυτό το έστρωσαν η Μαρίνα και ο Αλέξης. Βρήκαμε υποστήριξη από το Ίδρυμα Λάτση και το Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Θησέας. Αυτοί μας βοήθησαν και σταθήκαμε στα πόδια μας, γιατί μας εγκατέλειψαν. Ο πρώτος άνθρωπος που είδα στο νοσοκομείο ήταν ο Αλέξης. Η Μαρίνα ήταν ο πρώτος άνθρωπος που πήρε τη γυναίκα μου τηλέφωνο και την στήριξε και θέλω να τους ευχαριστήσω, είναι η οικογένειά μου. Ήμουν σχεδόν 3 μήνες στο κρεβάτι. Αν δεν ήταν όλοι αυτοί που ανέφερα δεν θα ήμουν τώρα όρθιος, γιατί το κράτος μας εγκατέλειψε τελείως», είπε ο κ. Δημήτρης Φιλιππής.

Η 22χρονη Μαριάνθη Χανδρινού ήταν μία από τις νεότερες εγκαυματίες της πυρκαγιάς στο Μάτι και όπως εξηγεί ενηλικιώθηκε μέσα στο νοσοκομείο. «Ο δρόμος από την στιγμή που γίνεται η πυρκαγιά μέχρι τώρα είναι πολύ μακρύς, με πολλά δάκρυα, πόνο αλλά και αισιοδοξία που βρήκα σε πολλούς ανθρώπους, σε πολλές αγκαλιές και πολλά χαμόγελα που ήταν πάρα πολύ σημαντικά στις δύσκολες στιγμές», τόνισε απευθύνοντας ταυτόχρονα το δικό της αισιόδοξο μήνυμα: «Πρέπει πρώτα να αγαπήσουμε τον εαυτό μας, τα εγκαύματά μας, γιατί αποτελεί χαρακτηριστικό μας πια και είναι μέρος της ομορφιάς μας και άμα τα αγαπήσουμε εμείς θα τα αγαπήσετε όλοι εσείς», σημείωσε.

Από την πλευρά της η μαμά της Μαριάνθης, Μάρη Παπαχρηστοπούλου, αναφέρθηκε στην δίκη για το Μάτι που βρίσκεται σε εξέλιξη και επισήμανε ότι πρόκειται για το επόμενο κομμάτι, αυτό της δικαίωσης. «Το επόμενο κομμάτι είναι αυτό της δικαίωσης. Να ακούσουμε κάποια στιγμή ότι δεν φταίξαμε εμείς για την περιπέτεια sτην οποία βρισκόμαστε», υπογράμμισε. Η κ. Παπαχρηστοπούλου νοσηλεύθηκε μαζί με την κόρη της στο ίδιο δωμάτιο του ίδιου νοσοκομείου. «Μπορεί να σας ακούγεται παράδοξο αλλά όσο περνάνε τα χρόνια μου φαίνεται ότι άξιζε τον κόπο αυτή η περιπέτεια, έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα. Μακάρι να μην υπάρξουν άλλοι εγκαυματίες, αλλά αν υπάρξουν θα έχουν την SALVIA δίπλα, το ίδρυμα Λάτση που το ευχαριστούμε που συνδράμει», κατέληξε.

Την εμπειρία της από την πυρκαγιά στη Σιδηρούντα της Χίου τον Αύγουστο του 2016 περιέγραψε με τη σειρά της η εγκαυματίας Άρτεμις Καψύλη, η οποία νοσηλεύτηκε για 106 ημέρες στο ΚΑΤ και μέχρι στιγμής έχει υποβληθεί σε 10 βαριά χειρουργεία και αναρίθμητες επεμβάσεις και θεραπείες. Μετά τη φωτιά στο Μάτι και όταν έμαθε για τη δράση μας επικοινώνησε μαζί μας, καθώς όπως είπε «από την ώρα που βγήκε από το νοσοκομείο πάλευε εντελώς μόνη μέχρι τότε, όταν εντάχθηκε στην αγκαλιά μας και ένιωσε πλέον υποστήριξη και ασφάλεια». Όπως τόνισε υπάρχουν ελλείψεις για τη θεραπεία και την αποκατάσταση των εγκαυματιών και είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει στήριξη από την πολιτεία.

Λίγο πριν κλείσει η εκδήλωση τον λόγο πήραν οι εθελοντές της SALVIA, Χρύσα Γερακάκη και Δημήτρης Γερογιάννης που παρουσίασαν τις εκπαιδευτικές δράσεις που ετοιμάζει η οργάνωση τόσο για παιδιά όσο και για ενήλικες. Όπως είπε η κ. Γερακάκη, έχουν σχεδιαστεί εκπαιδευτικά προγράμματα για την πρόληψη και την αντίδραση για το έγκαυμα, καθώς και για την πρόληψη και αντίδραση σε περίπτωση φωτιάς, προγράμματα που έχουν υποβληθεί για έγκριση από το ΙΕΠ του Υπουργείου Παιδείας. «Στόχος είναι να επιτευχθεί η πρόληψη και να ευαισθητοποιηθούμε όλοι μας σε κάτι που δεν γνωρίζουμε και είναι πολύ σημαντικό. Το έγκαυμα είναι πολύ πιο κοντά μας», σημείωσε η κ. Γερακάκη. Τέλος ο κ. Γερογιάννης κάλεσε τους πολίτες να ενημερωθούν και να έρθουν σε επαφή με τα μέλη της SALVIA. «Μέσα από αυτή την ιστορία ξεκίνησε κάτι που θα αφήσει παρακαταθήκη», είπε.

Με το κλείσιμο συνοψίστηκαν τα συμπεράσματα από την θέσπιση μιας Πανελλήνιας Ημέρας πρόληψης εγκαυμάτων και την δουλειά που έχει γίνει για την ανάδειξη του εγκαύματος από την αφάνεια. Τονίστηκε πόσο σημαντικό είναι που με σταθερά βήματα έχουν συσπειρωθεί γύρω από τον ίδιο σκοπό η Κοινωνία των Πολιτών, εθελοντές, εγκαυματίες, γιατροί του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, δημόσιες και ιδιωτικές κλινικές και θεραπευτές, δωρητές και υποστηρικτές και τέλος η Πολιτεία και οι Υπηρεσίες της. Δημιουργούνται ακόμη και διεθνείς διασυνδέσεις με φορείς που ασχολούνται ή υποστηρίζουν το έγκαυμα. Με την σταθερή υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ι.Σ. Λάτση έχουμε καταφέρει να πετύχουμε σημαντικούς στόχους. Συνεπώς το τελικό συμπέρασμα είναι ότι πλέον σήμερα έχουμε στα χέρια μας όλα όσα χρειάζονται χρειάζεται και θα φροντίσουμε να αξιοποιήσουμε αυτό το κεφάλαιο για να βελτιώσουμε τις συνθήκες και να μειώσουμε τους εγκαυματίες στη χώρα μας.

Δείτε όλο το φωτογραφικό υλικό της εκδήλωσης εδώ.

Previous
Previous

Δελτίου Τύπου-Πανελλήνια Ημέρα Πρόληψης Εγκαυμάτων 16/12/2023

Next
Next

Θέσπιση Πανελλήνιας Ημέρας Πρόληψης Εγκαυμάτων – 16η Δεκεμβρίου