Υποστήριξη παιδιών με εγκαύματα

Από την Κοινωνική Υπηρεσία του Νοσοκομείου Παίδων Αγία Σοφία, ζητήθηκε στη SALVIA να υποστηρίξει δυο μικρά αδελφάκια, πρόσφυγες, με πολύ σοβαρά εγκαύματα στα χέρια, στο πρόσωπο και στο σώμα, τα οποία νοσηλεύτηκαν επί 3 μήνες και πήραν πρόσφατα εξιτήριο. Συναντηθήκαμε άμεσα με τον θεράποντα ιατρό τους και ενημερωθήκαμε για την κατάσταση και τις ανάγκες τους.

Επικοινωνώντας με τη Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων που φιλοξενούνται τα παιδιά και η μητέρα τους μετά το ατύχημα οι εργαζόμενοι μας ζήτησαν, πέρα από τα παιδιά, που ήταν το αναμενόμενο, συμβουλές και οδηγίες προς τους ίδιους για την καλύτερη διαχείριση ενός τόσο σοβαρού περιστατικού.

Η πρώτη επίσκεψη της Ομάδας της SALVIA στη Δομή που έγινε άμεσα είχε έτσι διπλό στόχο, αφενός τη γνωριμία με τα παιδιά και τη μητέρα τους και την εμψύχωση-ενδυνάμωσή τους και αφετέρου την ενημέρωση και καθοδήγηση των εργαζομένων στη Δομή για τη σοβαρότητα του εγκαύματος ως τραυματισμό, την πορεία και τις ανάγκες της αποκατάστασης και την ορθή αντιμετώπιση-στήριξη προς τους εγκαυματίες.

Οργανώσαμε μαζί τους ένα σχέδιο δράσης για την σωματική αποκατάσταση των παιδιών αλλά και την ψυχική τους με στόχο την άμεση κοινωνική επανένταξή τους. Τα στελέχη μας και η συνεργάτης ψυχολόγος της SALVIA συζήτησαν με τα παιδιά και τη μητέρα τους, αλλά και με την παιδοψυχολόγο της Δομής για την ενδεικνυόμενη προσέγγιση των παιδιών, τους τρόπους κοινωνικοποίησής τους και την εμψύχωση της μητέρας τους για να τα στηρίξει με τη σειρά της.

Παραδώσαμε στα παιδιά ειδικά σαπούνια και κρέμες για την απαραίτητη φροντίδα των ουλών τους, τα οποία τους δώρισαν με ιδιαίτερη συγκίνηση οι εγκαυματίες από το Μάτι.