Προτεραιότητά μας είναι η πρόληψη του τραυματισμού από εγκαύματα σε παιδιά και η θεραπεία στα παιδιά με σοβαρά εγκαύματα που προκαλούν στην αρχή της ζωής τους σε ευαίσθητη ηλικία, σωματικό και ψυχολογικό τραύμα, αλλά και κοινωνικές δυσκολίες.

Περίπου 20% όλων των εγκαυματιών είναι παιδιά, ενώ το 20% από τα παιδιά αυτά είναι θύματα εκούσιου τραυματισμού ή κακοποίησης. Η πρόκληση εγκαύματος είναι η δεύτερη συχνότερη, μετά τον ξυλοδαρμό, μορφή σωματικής βίας που υφίστανται τα παιδιά, καθώς και η δεύτερη συχνότερη αιτία παιδικού τραυματισμού από ατύχημα.

Πέραν των δράσεων που εφαρμόζονται για όλους τους εγκαυματίες, σε περιπτώσεις παιδικού εγκαύματος η SALVIA εξειδικεύει περεταίρω όποιες δράσεις το απαιτούν.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΠΑΙΔΙΩΝ

ΕΠΑΝΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟΥ (ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ, ΣΧΟΛΕΙΟ, ΧΟΜΠΥ ΚΛΠ)

Η επανένταξη ενός παιδιού εγκαυματία στο κοινωνικό του περιβάλλον απαιτεί πολλές φορές εξειδικευμένη παρέμβαση/βοήθεια/ενημέρωση για την κατάσταση, την εμφάνιση, πιθανές αναπηρίες ή λειτουργικές δυσκολίες, ακόμα και σε καθημερινές ενέργειες, που ένας υγιής δεν φαντάζεται ότι πρέπει να δώσει προσοχή.

Ειδικά κατά την επιστροφή στο σχολικό περιβάλλον, αλλά και στις άλλες κοινωνικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες/χόμπυ του παιδιού, μπορεί να χρειαστούν στοχευμένες επεξηγήσεις για την εικόνα και τις νέες ανάγκες που έχει.

Η ψυχική στήριξη, αλλά και η λειτουργική προσαρμογή στις ανάγκες και στις δυνατότητες ενός παιδιού εγκαυματία από τους οικείους του και το ευρύτερο περιβάλλον γίνεται ευκολότερη μέσα από ειδικές δράσεις υποστήριξης των μελών της SALVIA.

ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΠΑΙΔΙΩΝ

ΜΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

Ενθαρρύνετε το παιδί σας να εκφραστεί και να σας μιλήσει για τα τραύματα, τα συναισθήματά του και τους φόβους του. Προσπαθήστε να είστε ειλικρινείς μαζί του για τα τραύματά του και προετοιμάστε το για το μακρύ δρόμο της αποκατάστασης. Λάβετε υπόψη σας ότι η συνεργασία του είναι απαραίτητη.

Εάν στο δρόμο της αποκατάστασης, αισθάνεστε πως η  συμπεριφορά του παιδιού σας δεν βελτιώνεται, μπορεί να σας συνδράμει  ψυχολόγος που συνεργάζεται με τη SALVIA. Ο  ψυχολόγος  θα συνεργαστεί με τα παιδιά και τους εφήβους για να διαχειριστούν τον πόνο και τους φόβους που βιώνουν σε αυτήν την ευαίσθητη ηλικία.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΑΠΟ ΑΛΛΑ ΠΑΙΔΙΑ - ΕΓΚΑΥΜΑΤΙΕΣ

Τα παιδιά μπορούν να ανταλλάξουν τις εμπειρίες τους και να έρθουν σε επαφή με άλλα τραυματισμένα παιδιά, αλλά και με υγιή, στοχεύοντας στην κοινωνική ισορροπία και αποδοχή. Επιπλέον θεραπευμένα παιδιά ή έφηβοι αναλαμβάνουν να ενδυναμώσουν με το παράδειγμά τους τον ψυχισμό των παιδιών-εγκαυματιών και να τα παρακινήσουν να συνεργαστούν για την αποκατάσταση των τραυμάτων τους.

Ταυτόχρονα παρέχεται υποστήριξη στους γονείς σε περίπτωση δυσκολιών κατά τη διάρκεια της περιόδου αποκατάστασης. Μια εξειδικευμένη ομάδα περνά ένα Σαββατοκύριακο ενημερώνοντας και απαντώντας σε ερωτήσεις των οικογενειών. Ένας ειδικός στην πλαστική χειρουργική ενημερώνει τους γονείς για τις δυνατότητες, των διορθωτικών επεμβάσεων.

Στη SALVIA κατανοούμε τη μοναδική φύση του τραυματισμού από έγκαυμα και παρέχουμε προγράμματα υποστήριξης και ενδυνάμωσης του εγκαυματία και της οικογένειάς του. Οι πόροι προέρχονται κυρίως από άμεσες ιδιωτικές δωρεές που κάνουν οι φίλοι της Οργάνωσης μέσα από την ιστοσελίδα και την λειτουργία «ΔΩΡΕΑ». Απώτερος στόχος είναι να διαχειριστούν με τον καλύτερο τρόπο τη μακροχρόνια θεραπεία αποκατάστασης.

Τα εγκαύματα σε σχέση με άλλους τραυματισμούς, λόγω των σωματικών ουλών και παραμορφώσεων και λόγω της ανάγκης για μακροχρόνια αποθεραπεία

συχνά αφήνουν επιπρόσθετα συναισθηματικές διαταραχές (μετατραυματικό στρες, έντονο άγχος, κατάθλιψη κλπ) που μπορεί να διαρκέσουν πολλά χρόνια.

Εκείνοι που πάσχουν από σοβαρά εγκαύματα πρέπει να υποβληθούν σε μακροχρόνια σωματική και ψυχολογική θεραπεία, ώστε να καταφέρουν να επανέλθουν ομαλά σε μια καθημερινότητα με αίσθηση κανονικότητας στη ζωή τους.

ΜΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

Η SALVIA παρέχει επαγγελματική συμβουλευτική και ψυχολογική  υποστήριξη στον εγκαυματία ή την οικογένεια του, εφόσον ζητηθεί.

Ο εγκαυματίας μπορεί να αντιμετωπίζει ψυχοκοινωνικά θέματα (εφιάλτες, κατάθλιψη, ανασφάλεια για την εικόνα του από τους άλλους). Ο φόβος της απόρριψης μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την αυτοεκτίμησή του, καθώς και η ύπαρξη εμποδίων, όπως:

  • Σωματικοί περιορισμοί (πόνος, φαγούρα )
  • Αισθητικής φύσης περιορισμοί (ουλές, δυσχρωμίες δέρματος κ.λπ.)

Η επάνοδος στην καθημερινότητα αλλά και στην  εργασία μετά από έναν τραυματισμό από έγκαυμα μπορεί να είναι πολύ δύσκολη για μερικούς ασθενείς.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΑΠΟ ΑΛΛΟΥΣ ΕΓΚΑΥΜΑΤΙΕΣ

Ο στόχος του προγράμματος είναι να δημιουργηθεί μια κοινότητα μέσα στην οποία οι εγκαυματίες αντιμετωπίζουν ολοκληρωμένα και βιωματικά την νέα πραγματικότητα της ζωής τους.

Μόνο ένα άτομο που έχει επιβιώσει και αναρρώσει από αυτό τον τραυματισμό, μπορεί να κατανοήσει την πολυπλοκότητα της διαδικασίας επούλωσης του. Ο άνθρωπος που έχει υποστεί ένα σοβαρό ατύχημα από έγκαυμα μπορεί να ωφεληθεί  σε μεγάλο βαθμό από ομάδες υποστήριξης ομοιοπαθών. Η κοινωνικοποίηση με άλλους ανθρώπους που έχουν περάσει από παρόμοιες περιστάσεις και η ανταλλαγή εμπειριών αντιμετώπισής τους μπορεί να βοηθήσουν έναν εγκαυματία να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες ζωής μετά τον τραυματισμό.

Οι δράσεις θα συνδέονται με ενημερωτικές συναντήσεις με ειδικούς σε σχέση με τη διατροφή, τη θεραπεία ουλών, τις θεραπείες αποκατάστασης και επικοινωνία με τους συνεργάτες της SALVIA, όπως πλαστικοί χειρουργοί, διατροφολόγοι, εργοθεραπευτές, φυσιοθεραπευτές, ψυχολόγοι κλπ.

ΑΤΕΛΙΕ ΜΑΚΙΓΙΑΖ

Το μακιγιάζ των ουλών είναι μια δράση που βοηθάει τον εγκαυματία στην κοινωνικοποίησή του. Η SALVIA οργανώνει δωρεάν εκπαιδευτικά σεμινάρια σε εγκαυματίες που επιθυμούν να μάθουν τις τεχνικές και τα σκευάσματα που υπάρχουν για το βέλτιστο αποτέλεσμα.

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ

Η SALVIA λειτουργεί δωρεάν τηλεφωνική γραμμή και παρέχει υποστήριξη σε όσους έχουν ανάγκη να επικοινωνήσουν με μέλος της οργάνωσης.

Μπορείτε να μας καλείτε καθημερινά από τις 08:00 έως τις 20:00 Εάν έχετε ερωτήσεις ή χρειάζεστε συμβουλές, παρακαλούμε επικοινωνήστε με χχχχχχχχχχχχχ

Επιπλέον παρέχουμε δωρεάν συμβουλευτική επικοινωνία με ψυχολόγο με στόχο την άμεση ενδυνάμωση και ψυχολογική υποστήριξη.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Η SALVIA αναπτύσσει δράσεις βοήθειας και υποστήριξης ώστε οι εγκαυματίες να καταφέρουν να επανενταχθούν σε κάποιο εργασιακό περιβάλλον, ανάλογα με την κατάσταση που βρίσκεται η υγεία τους μετά την αποκατάσταση.

ΕΠΑΝΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟΥ (ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ, ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΛΠ)

Η επανένταξη ενός εγκαυματία στο κοινωνικό του περιβάλλον απαιτεί πολλές φορές εξειδικευμένη παρέμβαση/βοήθεια/ενημέρωση για την κατάσταση, την εμφάνιση, πιθανές αναπηρίες ή λειτουργικές δυσκολίες ακόμα και σε καθημερινές ενέργειες που ένας υγιής δεν φαντάζεται ότι πρέπει να δώσει προσοχή.

 

Ειδικά στο εργασιακό περιβάλλον μπορεί να χρειαστούν στοχευμένες επεξηγήσεις για τις νέες ανάγκες που έχει ένας εγκαυματίας επανερχόμενος στην προηγούμενη δουλειά του.

 

Η ψυχική στήριξη αλλά και η λειτουργική προσαρμογή στις ανάγκες και στις δυνατότητες ενός εγκαυματία από τους οικείους του γίνεται ευκολότερη μέσα από ειδικές δράσεις υποστήριξης των μελών της SALVIA.

ΝΟΜΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ

Η SALVIA παρέχει δωρεάν συμβουλευτική υποστήριξη σε εγκαυματίες ώστε να κατανοήσουν και να οργανώσουν περεταίρω νομικές κινήσεις, που αφορούν στον τραυματισμό ή στις υλικές ζημιές από μια πυρκαγιά.

ΕΞΟΔΑ ΑΜΕΣΗΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

Ένας σοβαρός τραυματισμός από έγκαυμα καθιστά συχνά τον άνθρωπο ανήμπορο για οποιαδήποτε εργασία επί μακρό χρονικό διάστημα, οπότε χάνει τα εισοδήματα που θα εισέπραττε. Επιπλέον πιθανά έχει υποστεί και υλικές ζημιές λόγω της πυρκαγιάς στην οικία του ή γενικά στην περιουσία του.

Η SALVIA αναπτύσσει στοχευμένες δράσεις συγκέντρωσης οικονομικής βοήθειας για την άμεση οικονομική στήριξη των βαριά τραυματισμένων εγκαυματιών, που αντιμετωπίζουν αποδεδειγμένα οικονομικά προβλήματα επιβίωσης.

Οι πόροι προέρχονται κυρίως από άμεσες ιδιωτικές δωρεές που κάνουν οι φίλοι της Οργάνωσης μέσα από την ιστοσελίδα και την λειτουργία ΔΩΡΕΑΣ.

ΕΞΟΔΑ ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΡΟΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ, ΚΕΝΤΡΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΛΠ

Παράλληλη δράση οικονομικής ενίσχυσης απόρων εγκαυματιών είναι η υποστήριξη εξόδων κίνησης προς γιατρούς ή κέντρα αποκατάστασης, σε περίπτωση που η περιοχή είναι απομακρυσμένη, ώστε να εξασφαλίζονται ίσες ευκαιρίες πρόσβασης στις βέλτιστες συνθήκες θεραπείας και αποκατάσταση.

Οι πόροι προέρχονται κυρίως από άμεσες ιδιωτικές δωρεές που κάνουν οι φίλοι της Οργάνωσης μέσα από την ιστοσελίδα και την λειτουργία ΔΩΡΕΑΣ.

ΜΙΚΡΟΕΠΙΣΚΕΥΗ ΚΑΤΕΣΤΡΑΜΕΝΗΣ ΟΙΚΙΑΣ ή ΑΓΟΡΑ ΟΙΚΟΣΚΕΥΗΣ

Η SALVIA αναπτύσσει στοχευμένες δράσεις συγκέντρωσης οικονομικής βοήθειας για άμεση στήριξη της επιστροφής στο σπίτι μετά τη νοσηλεία σε αποδεδειγμένα άπορες οικογένειες ή άτομα που υπέστησαν βαριά εγκαύματα και παράλληλα έχει καταστραφεί η οικία και η οικοσκευή τους.

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ

Η SALVIA λειτουργεί δωρεάν τηλεφωνική γραμμή και παρέχει υποστήριξη σε όσους έχουν ανάγκη να επικοινωνήσουν με μέλος της οργάνωσης. Επιπλέον παρέχουμε δωρεάν συμβουλευτική επικοινωνία με ψυχολόγο με στόχο την άμεση ενδυνάμωση και ψυχολογική υποστήριξη.

Μπορείτε να μας καλείτε καθημερινά από τις 10:00 έως τις 18:00 Εάν έχετε ερωτήσεις ή χρειάζεστε συμβουλές, παρακαλούμε επικοινωνήστε με χχχχχχχχχχχχχ