ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΕΓΚΑΥΜΑΤΙΩΝ

Υποστήριξη Εγκαυματιών

Η επικέντρωση του εγκαυματία και του περιβάλλοντός του στην θεραπεία και αποκατάσταση των άμεσων σωματικών βλαβών δημιουργεί την ανάγκη υποστήριξης από τρίτους. Η υποστήριξη του εγκαυματία δεν στηρίζεται σε ένα ή δύο άτομα, αλλά είναι μια ομαδική προσέγγιση, ενσωματώνοντας τον γιατρό, τον ασθενή και την οικογένειά του. Κάθε εγκαυματίας και το περιβάλλον που τον υποστηρίζει χρειάζονται ένα «σημείο αναφοράς», μια συμβουλευτική ομάδα με εμπειρία για λήψη αποφάσεων θεραπείας-αποθεραπείας-αποκατάστασης. Ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα υποστήριξης είναι απαραίτητο για τη μείωση των μετατραυματικών συνεπειών του ασθενούς και απαιτεί αφοσίωση των ατόμων στην ομάδα και την ενθάρρυνση του να συμμετάσχει στο πρόγραμμα.

Στο σχέδιο δράσης περιλαμβάνεται:

  • Εκπαίδευση του ασθενή και της οικογένειάς του ώστε να γίνει κατανοητό το σχέδιο φροντίδας.
  • Δημιουργία και διατήρηση σχέσης εμπιστοσύνης με τον ασθενή και την οικογένειά του.
  • Διάθεση χρόνου ώστε ο εγκαυματίας να μπορέσει να εκφράσει τους φόβους, τις ανησυχίες και τις απορίες του.

Ασχολούμενοι ως εθελοντές με εγκαυματίες ήδη από το 2018 στηρίζουμε τους ίδιους και τις οικογένειές τους στις καθημερινές, πολλές φορές απρόβλεπτες και πολυεπίπεδες, ανάγκες τους.

Ενημερώνουμε για τα δικαιώματα και τον τρόπο εγγραφής στο Μητρώο, συνταγογράφησης και εκτέλεσης των συνταγών από φαρμακεία και προμηθευτές.

Απευθύνεται σε ασθενείς-συγγενείς, σε γιατρούς-κλινικές και φαρμακοποιούς.

Male hand dialing telephone number

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ

Η SALVIA συμβουλεύει και υποστηρίζει τους εγκαυματίες και τις οικογένειές τους σε κάθε φάση από τον τραυματισμό τους, μέχρι την αποκατάστασή τους. Παρέχει τηλεφωνική γραμμή παροχής συμβουλών και δωρεάν επικοινωνία με ψυχολόγο με στόχο την άμεση ενδυνάμωση και ψυχολογική υποστήριξη κατά τη διάρκεια της νοσηλείας και της αποκατάστασης. Εάν έχετε ερωτήσεις, ανησυχίες ή φόβους, καλέστε την Τηλεφωνική Γραμμή Yποστήριξης Εγκαυματιών.

 

Μπορείτε να μας καλείτε καθημερινά από τις 10:00 έως τις 18:00 στα  6956614298 και 6956614299.

Δωρεάν Συμβουλευτική με επαγγελματίες

Το έγκαυμα αποτελεί έναν τραυματισμό από τους πιο επίπονους και μακροχρόνιους σε διαχείριση, τόσο στο σώμα όσο και στο ψυχισμό του εγκαυματία. Πολύ συχνά δε μη έχοντας ποτέ ολική θεραπεία, αφήνοντας ουλές, σημάδια και παραμορφώσεις είτε ακόμη και αναπηρίες. Όλοι οι εγκαυματίες αντιμετωπίζουν την ίδια πρόκληση: άμεση και απώτερη ανάρρωση από σοβαρά εγκαύματα, τα οποία προκαλούν ιδιαίτερο στρες εξαιτίας της καταστροφικής επίδρασής τους τόσο σε οργανικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο.

Σημαντικός παράγοντας για την ταχύτερη αποθεραπεία και την κοινωνική επανένταξη του εγκαυματία είναι η ψυχολογική του υποστήριξη.

Η SALVIA προσφέρει 10 ώρες δωρεάν συμβουλευτικής σε κάθε εγκαυματία ή μέλος της οικογένειάς του με συνεργαζόμενο ψυχολόγο για να εντοπιστούν πιθανά προβλήματα, να κατανοήσει και να αποδεχτεί τη βοήθεια και να κατευθυνθεί αν απαιτείται σε πιο συστηματική υποστήριξη.

Πρόγραμμα στήριξης από άλλους εγκαυματίες

Ο ρόλος της SALVIA είναι να μετατρέπει τους εγκαυματίες από θύματα σε μαχητές της ζωής και μετέπειτα σε εμψυχωτές άλλων εγκαυματιών. Ο στόχος του προγράμματος είναι να δημιουργηθεί μια κοινότητα μέσα στην οποία οι εγκαυματίες αντιμετωπίζουν ολοκληρωμένα και βιωματικά την νέα πραγματικότητα της ζωής τους.

Μόνο ένα άτομο που έχει επιβιώσει και αναρρώσει από αυτό τον τραυματισμό, μπορεί να κατανοήσει την πολυπλοκότητα της διαδικασίας επούλωσης του. Ο άνθρωπος που έχει υποστεί ένα σοβαρό ατύχημα από έγκαυμα μπορεί να ωφεληθεί  σε μεγάλο βαθμό από ομάδες υποστήριξης ομοιοπαθών. Η κοινωνικοποίηση με άλλους ανθρώπους που έχουν περάσει από παρόμοιες περιστάσεις και η ανταλλαγή εμπειριών αντιμετώπισής τους μπορεί να βοηθήσουν έναν εγκαυματία να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες ζωής μετά τον τραυματισμό.

Ατελιέ Μακιγιάζ

Το μακιγιάζ των ουλών είναι μια δράση που βοηθάει τον εγκαυματία στην κοινωνικοποίησή του. Η SALVIA οργανώνει δωρεάν εκπαιδευτικά σεμινάρια σε εγκαυματίες που επιθυμούν να μάθουν τις τεχνικές και τα σκευάσματα που υπάρχουν για το βέλτιστο αποτέλεσμα.

Supportive friend
judge's gavel on table

Δωρεάν Συμβουλευτική με επαγγελματίες

Η SALVIA παρέχει σε κάθε εγκαυματία δύο ώρες δωρεάν συμβουλευτικής με συνεργαζόμενο νομικό, ώστε να έχει τη δυνατότητα να ενημερωθεί για κάθε νόμιμο δικαίωμά του που αφορά την ηθική αποκατάστασή του ή την αποζημίωσή του ως προς τις σωματικές, υλικές και ψυχικές βλάβες που έχει υποστεί ο ίδιος ή το περιβάλλον του.

Επανένταξη στο περιβάλλον του (οικογένεια, δουλειά κλπ)

Η επανένταξη ενός εγκαυματία στο κοινωνικό του περιβάλλον απαιτεί πολλές φορές εξειδικευμένη παρέμβαση/βοήθεια/ενημέρωση για την κατάσταση, την εμφάνιση, πιθανές αναπηρίες ή λειτουργικές δυσκολίες ακόμα και σε καθημερινές ενέργειες που ένας υγιής δεν φαντάζεται ότι πρέπει να δώσει προσοχή.

Η ψυχολογική στήριξη αλλά και η λειτουργική προσαρμογή στις ανάγκες και στις δυνατότητες ενός εγκαυματία από τους οικείους του γίνεται ευκολότερη μέσα από ειδικές δράσεις υποστήριξης των μελών της SALVIA.

Ειδικά στο εργασιακό περιβάλλον μπορεί να χρειαστούν στοχευμένες επεξηγήσεις για τις νέες ανάγκες που έχει ένας εγκαυματίας επανερχόμενος στην προηγούμενη δουλειά του.

Έξοδα άμεσης επιβίωσης

Ένας σοβαρός τραυματισμός από έγκαυμα καθιστά συχνά τον άνθρωπο ανήμπορο για οποιαδήποτε εργασία επί μακρό χρονικό διάστημα, οπότε χάνει τα εισοδήματα που θα εισέπραττε. Επιπλέον πιθανά έχει υποστεί και υλικές ζημιές λόγω της πυρκαγιάς στην οικία του ή γενικά στην περιουσία του.

Η SALVIA αναπτύσσει στοχευμένες δράσεις συγκέντρωσης οικονομικής βοήθειας για την άμεση οικονομική στήριξη των βαριά τραυματισμένων εγκαυματιών, που αντιμετωπίζουν αποδεδειγμένα οικονομικά προβλήματα επιβίωσης.

Οι πόροι προέρχονται κυρίως από άμεσες ιδιωτικές δωρεές που κάνουν οι φίλοι της Οργάνωσης μέσα από την ιστοσελίδα και την λειτουργία ΔΩΡΕΑΣ.

Έξοδα ιατρικής αποκατάστασης

Παράλληλη δράση οικονομικής ενίσχυσης απόρων εγκαυματιών είναι η άμεση κάλυψη φαρμάκων και υλικών θεραπείας, η υποστήριξη εξόδων κίνησης προς γιατρούς ή κέντρα αποκατάστασης, σε περίπτωση που η περιοχή είναι απομακρυσμένη, ώστε να εξασφαλίζονται προς όλους ίσες ευκαιρίες πρόσβασης στις βέλτιστες συνθήκες θεραπείας και αποκατάστασης.

Οι πόροι προέρχονται κυρίως από άμεσες ιδιωτικές δωρεές που κάνουν οι φίλοι της Οργάνωσης μέσα από την ιστοσελίδα και την λειτουργία ΔΩΡΕΑΣ.

Μικροεπισκευές κατεστραμμένης οικίας ή αγορά οικοσκευής

Η SALVIA αναπτύσσει στοχευμένες δράσεις συγκέντρωσης οικονομικής βοήθειας για άμεση στήριξη της επιστροφής στο σπίτι μετά τη νοσηλεία σε αποδεδειγμένα άπορες οικογένειες ή άτομα που υπέστησαν βαριά εγκαύματα και παράλληλα έχει καταστραφεί η οικία και η οικοσκευή τους.

Υποστήριξη Παιδιών με εγκαύματα

ΑΡΚΕΙ ΜΟΝΟ ΕΝΑ ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΟ !

Σε μια στιγμή ολόκληρη η ζωή ενός παιδιού μπορεί να καταρρεύσει από ένα σοβαρό έγκαυμα.

 

Σύμφωνα με διεθνείς μελέτες το 20% όλων των εγκαυματιών είναι παιδιά, ενώ το 20% από τα παιδιά αυτά είναι θύματα εκούσιου τραυματισμού ή κακοποίησης.

 

Η πρόκληση εγκαύματος είναι η δεύτερη συχνότερη, μετά τον ξυλοδαρμό, μορφή σωματικής βίας που υφίστανται τα παιδιά, καθώς και η δεύτερη συχνότερη αιτία παιδικού τραυματισμού από ατύχημα.

 

Πέραν των δράσεων που εφαρμόζονται για όλους τους εγκαυματίες, η SALVIA έχει ιδιαίτερη ευαισθησία σε περιπτώσεις παιδικού εγκαύματος και εξειδικεύει περεταίρω όποιες δράσεις χρειάζονται.

support

Δωρεάν Συμβουλευτική με επαγγελματίες

Εάν στο δρόμο της αποκατάστασης, αισθάνεστε πως η  συμπεριφορά του παιδιού σας δεν βελτιώνεται, μπορεί να σας συνδράμει ψυχολόγος που συνεργάζεται με τη SALVIA. Ο  ψυχολόγος  θα συνεργαστεί με τα παιδιά και τους εφήβους για να διαχειριστούν τον πόνο και τους φόβους που βιώνουν σε αυτήν την ευαίσθητη ηλικία.

Η SALVIA προσφέρει 10 ώρες δωρεάν συμβουλευτικής σε κάθε εγκαυματία ή μέλος της οικογένειάς του με συνεργαζόμενο ψυχολόγο για να εντοπιστούν πιθανά προβλήματα, να κατανοήσει και να αποδεχτεί τη βοήθεια και να κατευθυνθεί αν απαιτείται σε πιο συστηματική υποστήριξη.

Πρόγραμμα στήριξης από άλλα παιδιά - εγκαυματίες

Τα παιδιά μπορούν να ανταλλάξουν τις εμπειρίες τους και να έρθουν σε επαφή με άλλα παιδιά, στοχεύοντας στην κοινωνική ισορροπία και αποδοχή. Επιπλέον θεραπευμένα παιδιά ή έφηβοι αναλαμβάνουν να ενδυναμώσουν με το παράδειγμά τους τον ψυχισμό των παιδιών-εγκαυματιών και να τα παρακινήσουν να συνεργαστούν για την αποκατάσταση των τραυμάτων τους.

Ταυτόχρονα παρέχεται υποστήριξη στους γονείς σε περίπτωση δυσκολιών κατά τη διάρκεια της περιόδου αποκατάστασης. Μια εξειδικευμένη ομάδα περνά ένα Σαββατοκύριακο ενημερώνοντας και απαντώντας σε ερωτήσεις των οικογενειών. Ένας ειδικός στην πλαστική χειρουργική ενημερώνει τους γονείς για τις δυνατότητες, των διορθωτικών επεμβάσεων.

Επανένταξη στο περιβάλλον του (οικογένεια, σχολείο, χόμπι κλπ)

Η επανένταξη ενός παιδιού εγκαυματία στο κοινωνικό του περιβάλλον απαιτεί πολλές φορές εξειδικευμένη παρέμβαση/βοήθεια/ενημέρωση για την κατάσταση, την εμφάνιση, πιθανές αναπηρίες ή λειτουργικές δυσκολίες, ακόμα και σε καθημερινές ενέργειες.

Ειδικά κατά την επιστροφή στο σχολικό περιβάλλον, αλλά και στις άλλες κοινωνικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες/χόμπυ του παιδιού, μπορεί να χρειαστούν στοχευμένες επεξηγήσεις για την εικόνα και τις νέες ανάγκες που έχει.

Η ψυχολογική στήριξη, αλλά και η λειτουργική προσαρμογή στις ανάγκες και στις δυνατότητες ενός παιδιού εγκαυματία από τους οικείους του και το ευρύτερο περιβάλλον γίνεται ευκολότερη μέσα από ειδικές δράσεις υποστήριξης των μελών της SALVIA.

Children in Ballet Class