Πως αντιμετωπίζονται τα θερμικά εγκαύματα
Ο γενικός κανόνας αντιμετώπισης σε θερμικά εγκαύματα είναι:
- τρεχούμενο κρύο νερό βρύσης για τουλάχιστον δέκα λεπτά πάνω στην περιοχή
- αφαίρεση των κοσμημάτων όπως δακτυλιδιών και των ρούχων που εμφανίζονται ποτισμένα με καυτό υγρό ή που φλέγονται με ιδιαίτερη όμως προσοχή και μόνο στην περίπτωση που αυτά δεν έχουν προσκολληθεί πάνω στο τραύμα
Το βάθος του εγκαύματος Τα θερμικά εγκαύματα διαχωρίζονται σε πρώτου, δευτέρου και τρίτου βαθμού και έχουν διαφορετική αντιμετώπιση και πρόγνωση.
Εγκαύματα 1ου βαθμού (επιφανειακά:) Κατά κανόνα τα εγκαύματα πρώτου βαθμού δεν χρήζουν άμεσης ιατρικής φροντίδας. Μια καλή ενυδατική κρέμα για να κρατήσει το δέρμα εύπλαστο και υγρό, κάνοντας απαλό μασάζ στο δέρμα σας συχνά, είναι αρκετή. Ποτέ μην χρησιμοποιείτε αλοιφές με βάση το πετρέλαιο, όπως βαζελίνη ή ορυκτέλαιο σε εγκαύματα. Διακόψτε τη χρήση και επικοινωνήστε με το γιατρό σας με οποιαδήποτε συμπτώματα ερεθισμού ή αλλεργικής αντίδρασης. Επικοινωνήστε με το γιατρό αν ο πόνος επιμείνει και μετά τις πρώτες 48 ώρες, ή αν εμφανιστούν συμπτώματα μόλυνσης. Τα συμπτώματα αυτά περιλαμβάνουν αυξημένο πόνο, ερυθρότητα, οίδημα, έκκριση ή πύον από το έγκαυμα, πρησμένους λεμφαδένες, ερυθρές ραβδώσεις με τάση εξάπλωσης από το έγκαυμα ή πυρετό. Επίσης επικοινωνήστε αμέσως με τον γιατρό αν υπάρχουν συμπτώματα αφυδάτωσης: δίψα, ξερό δέρμα, ζάλη, τάση για απώλεια αισθήσεων ή μειωμένη ενούρηση. Τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και όσοι έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα θα πρέπει να επισκεφθούν αμέσως γιατρό.
Εγκαύματα 2ου βαθμού (μερικού πάχους): Εγκαύματα δευτέρου και τρίτου βαθμού με επιφάνεια μεγαλύτερη από το 10% του σώματος χρήζουν άμεσης και ειδικής ιατρικής φροντίδας καθώς ο κίνδυνος καταπληξίας ή σοκ είναι μεγάλος. Εγκαύματα δευτέρου και τρίτου βαθμού έχουν προκαλέσει βλάβες σε πολύ μεγαλύτερο βάθος. Γενικά, τα εγκαύματα μερικού πάχους συνήθως επουλώνουν σε λιγότερο από 2 εβδομάδες. Το βαθέως μερικού πάχους έγκαυμα απαιτεί μεγαλύτερο χρονικό διάστημα να επουλωθεί. Απαιτεί την άμεση επέμβαση του πλαστικού χειρουργού που πρέπει να αποφασίσει αν χρειάζεται συντηρητική αντιμετώπιση ή χειρουργική επέμβαση για καλύτερη πρόληψη της μετεγκαυματικής ουλής.
Εγκαύματα 3ου βαθμού (ολικού πάχους): Στα εγκαύματα ολικού πάχους, η χειρουργική επέμβαση είναι μονόδρομος. Ο πλαστικός χειρουργός πρέπει να αφαιρέσει την εγκαυματική επιφάνεια (εσχάρα) και να την καλύψει με κάποιο μόσχευμα.
Στα εγκαύματα που έχουν μεγάλο βάθος, η αντιμετώπιση μπορεί να γίνει συντηρητικά με αλλαγές ή χειρουργικά, δηλαδή με χειρουργικό καθαρισμό, εσχαρεκτομές (αφαίρεση εγκαυματικής επιφάνειας), κάλυψη μιας εγκαυματικής επιφάνειας με δερματικά μοσχεύματα. Τα δερματικά μοσχεύματα μπορεί να καλύψουν μόνιμα ή προσωρινά μια εγκαυματική επιφάνεια για να αποτρέψουν τη μόλυνση, τη σηψαιμία και να επιταχύνουν την επούλωση. Τα μοσχεύματα μπορεί να είναι αυτόλογα (ή αυτομοσχεύματα) μερικού ή ολικού πάχους, τα οποία προέρχονται από τον ίδιο τον ασθενή (ο πλαστικός χειρουργός τα λαμβάνει από δότριες περιοχές, όπως το μηρό, την κοιλιακή χώρα κ.ά.). Το εργαλείο που χρησιμοποιούν οι πλαστικοί χειρουργοί για να λάβουν μόσχευμα από το σώμα ενός εγκαυματία λέγεται δερμοτόμος και ο ψηφιακός δερμοτόμος είναι η πιο σύγχρονη εκδοχή του. Με αυτόν λαμβάνουν δέρμα από τον ασθενή και με τον πολλαπλασιαστή του δέρματος ή δικτυωτό δερμοτόμο το δέρμα αυτό ανοίγει και μεγεθύνεται, καλύπτοντας μεγαλύτερη επιφάνεια της εγκαυματικής περιοχής. Με αυτό τον τρόπο, ένα μικρό κομμάτι υγιούς δέρματος πολλαπλασιάζεται και καλύπτει την εγκαυματική επιφάνεια.