Θέσπιση Πανελλήνιας Ημέρας Πρόληψης Εγκαυμάτων – 16η ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Στις 16 Δεκεμβρίου 2022 η Ελληνική Εταιρία Πλαστικής, Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής (ΕΕΠΕΑΧ) στηρίζει την πρωτοβουλία της SALVIA και θεσπίζουν την «Πανελλήνια Ημέρα Πρόληψης Εγκαυμάτων».

               

Την Ημέρα Πρόληψης την αφιερώνουν στους εγκαυματίες και τα θύματα από το «Μάτι 2018».

 

Η Εκδήλωση θα γίνει στο ΣΕΡΑΦΕΙΟ υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και υπό την Αιγίδα του Δήμου Αθηναίων, που παραχωρεί ευγενικά και το χώρο. Χορηγός επικοινωνίας θα είναι το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο Υπουργός Υγείας.

 

Αναγκαιότητα θέσπισης «Πανελλήνιας Ημέρας Πρόληψης Εγκαυμάτων»

Το 60% των εγκαυματικών ατυχημάτων θα μπορούσε να προληφθεί

Τα εγκαύματα αποτελούν παγκοσμίως μία από τις κύριες αιτίες τραυματισμού από ατύχημα ακόμα και θανάτου (στοιχεία Π.Ο.Υ.). Κατά τραγικό τρόπο είναι ιδιαίτερα ευάλωτα τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες.

 

Στην Ελλάδα συμβαίνουν 25.000 αστικές πυρκαγιές και σε αυτές χάνεται ένας άνθρωπός κάθε 5 ημέρες. Υπάρχουν 4000 εγκαυματίες το χρόνο και 800 άτομα νοσηλεύονται με βαριά εγκαύματα.

 

Επειδή τα περισσότερα εγκαυματικά ατυχήματα συμβαίνουν στο σπίτι, σκοπός της Ημέρας Πρόληψης είναι να λειτουργεί ως «φάρος» ενημέρωσης προς το ευρύ κοινό για τη σοβαρότητα και τις αιτίες των εγκαυματικών τραυματισμών. Να αναδεικνύονται τρόποι πρόληψης και αποφυγής εγκαυμάτων από οποιαδήποτε αιτία, ώστε να ευαισθητοποιηθούν όλοι και να λαμβάνουν ανάλογα μέτρα.

 

Κάθε χρόνο γύρω από αυτή την Ημέρα θα οργανώνονται δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, ώστε να επιτευχθεί σταδιακά η μείωση τραυματισμών από εγκαύματα, που είναι ιδρυτικός στόχος της SALVIA.

 

Καλούμε όλους τους Φορείς και τα ΜΜΕ να στηρίξουν αυτό το θεσμό και να λαμβάνουν  μέρος σε Δράσεις Πρόληψης για την αποφυγή τραυματισμού από εγκαύματα.

Υπό την Αιγίδα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ                                   

Φιλοξενία                                           Χορηγός επικοινωνίας                                    Χορηγός Εκδήλωσης

                               

Ιδρυτικός Δωρητής SALVIA