ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Γιατί πρέπει να βάζω ενυδατική κρέμα στην εγκαυματική περιοχή του δέρματος;

Ως αποτέλεσμα του εγκαύματος, το δέρμα χάνει την ικανότητά του να ρυθμίζει τη δική του περιεκτικότητα σε λίπος και υγρασία. Γι’ αυτό θα πρέπει να το φροντίζετε με λιπαρές κρέμες πολλές φορές την ημέρα. Οι ουλές που δεν ενυδατώνονται ξηραίνονται, διογκώνονται,  πονάνε ή παρουσιάζουν φαγούρα.

 

Χρειάζομαι ειδική προστασία στον ήλιο;

Δεν πρέπει να εκθέτετε τις ουλές ή το καμένο δέρμα στο άμεσο ηλιακό φως για τα πρώτα 2 χρόνια μετά το ατύχημα. Ο κίνδυνος ηλιακού εγκαύματος είναι πολύ υψηλός και οι ουλές μπορεί να σκουρύνουν στον ήλιο. Αυτός ο αποχρωματισμός είναι μόνιμος και κάνει τις ουλές πιο αισθητές. Θα πρέπει να προστατεύετε τις ουλές από τον ήλιο με αντηλιακό με δείκτη προστασίας 50+ και δεν πρέπει να μένετε στον ήλιο για πολύ ώρα. Τα ρούχα συμπίεσης δεν σας προστατεύουν από τον ήλιο. Υπάρχουν εταιρείες που ειδικεύονται στα αντηλιακά ρούχα τα οποία παρέχουν επιπλέον προστασία.

 

Τι να κάνω εάν οι ουλές μου παρουσιάζουν φαγούρα;

Η τακτική εφαρμογή της ενυδατικής κρέμας πολλές φορές την ημέρα μπορεί να μειώσει τη φαγούρα. Εάν ο κνησμός είναι ιδιαίτερα έντονος, συζητήστε με το γιατρό σας μήπως χρειαστεί να πάρετε αντισταμινικά. Τα πιεστικά ενδύματα μειώνουν επίσης τον κνησμό.

 

Πρέπει να φοράω ρούχα συμπίεσης (συμπιεστικά ενδύματα);

Εφόσον ο θεράπων ιατρός κρίνει σκόπιμο θα σας προτείνει να φορέσετε τα ειδικά συμπιεστικά ενδύματα στα σημεία του σώματος που απαιτείται.

 

Πόσο καιρό πρέπει να φοράω τα ρούχα συμπίεσης;

Πρέπει να φοράτε τα ρούχα συμπίεσης μέχρι να σταματήσουν να μεγαλώνουν οι ουλές. Αυτή η διαδικασία ωρίμανσης ποικίλλει σε διάρκεια, μερικές φορές διαρκεί έως και 24 μήνες. Η θεραπεία με συμπίεση είναι πολύ σημαντική, επειδή οι ουλές σας θα είναι ανοιχτόχρωμες και λείες.

 

Κάθε πότε πρέπει να αλλάζω τα ρούχα συμπίεσης;

Θα πρέπει να συζητήσετε με τον γιατρό σας αν θα αλλάξετε τα ρούχα συμπίεσης σε περίπτωση που έχουν χαλαρώσει και δεν τα αισθάνεστε να σας πιέζουν αρκετά ή σε κάθε σημαντική μεταβολή του βάρους σας.

 

Μπορώ να βγάλω τα ρούχα συμπίεσης ενδιάμεσα;

Θα πρέπει να φοράτε τα ρούχα συμπίεσης όλο το εικοσιτετράωρο. Αφαιρούνται μόνο για καθημερινή υγιεινή (ντους, μπάνιο, πλύσιμο χεριών και εφαρμογή λοσιόν). Μπορείτε επίσης να αφαιρέσετε τη μάσκα συμπίεσης προσώπου και τα γάντια κατά τη διάρκεια του φαγητού.