ΠΡΟΛΗΨΗ

Στοχεύοντας στην πρόληψη διακρίνουμε δυο πυλώνες:

Πώς αποφεύγουμε το έγκαυμα

Πώς μειώνουμε τις επιπτώσεις/τραυματισμούς

ΑΡΚΕΙ ΜΟΝΟ ΕΝΑ ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΟ !

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι περίπου το 60% όλων των ατυχημάτων που αφορούν εγκαύματα, συμβαίνουν στο σπίτι και αφορούν κυρίως ηλικιωμένους, άτομα ΑΜΕΑ και μικρά παιδιά. Εγκαύματα συναντάμε συχνά σε γυναίκες που έπεσαν θύματα οικογενειακής ή άλλης βίας, αλλά και σε περιπτώσεις κακοποίησης ηλικιωμένων.

Το 90% των εγκαυμάτων σε παιδιά κάτω των 5 ετών, συμβαίνουν στο σπίτι κυρίως από καυτά υγρά και ενώ υπάρχει κάποιος ενήλικας μαζί τους. Οι περισσότεροι από αυτούς τους τραυματισμούς θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί μέσω της ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και πρόληψης εγκαυμάτων.

Εκτός από το τρεχούμενο καυτό νερό βρύσης, μερικές από τις συχνές πηγές εγκαύματος στο σπίτι περιλαμβάνουν καυτά υγρά, τον καφέ, το τσάι, τις σούπες ή το μαγείρεμα. Το πολύ καυτό νερό μπορεί να προκαλέσει έγκαυμα τρίτου βαθμού σε μόλις πέντε δευτερόλεπτα.

Η SALVIA αφιερωμένη στη μείωση αυτών των τραυματισμών, ξεκίνησε μια συνεχιζόμενη εκστρατεία για την ευαισθητοποίηση σχετικά με την πρόληψη των εγκαυμάτων. Μέσω της κοινωνικής εκπαίδευσης από τα μικρά παιδιά που δεν κατανοούν πλήρως τους κινδύνους, μέχρι τους ηλικιωμένους που είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι σε εγκαύματα, στοχεύουμε να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές περιβάλλον για τη μείωση της συχνότητας των εγκαυμάτων.

Η SALVIA σε συνεργασία με όλους τους σχετικούς φορείς, ασχολείται με δράσεις πρόληψης και ευαισθητοποίησης, όπως:

 • Δημοσιεύσεις άρθρων στον Ημερήσιο και Περιοδικό Τύπο, συμμετοχή σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, για τη διάδοση του μηνύματος.
 • Δημιουργία θεματικών βίντεο για γονείς/παιδιά και προώθησή τους σε κανάλια επικοινωνίας μέσω social media.
 • Δημιουργία ειδικών ευδιάκριτων αυτοκόλλητων με ένδειξη ΖΕΣΤΟ/ΚΡΥΟ για εξοικείωση των μικρών παιδιών κατά την αυτονομία τους στο μπάνιο.
 • Ενημέρωση και περαιτέρω ευαισθητοποίηση των παιδιάτρων.
 • Δημιουργία θεματικών βίντεο για ηλικιωμένους και προώθηση τους μέσω κέντρων απασχόλησης ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ) και μη κερδοσκοπικές οργανώσεις αντίστοιχου πεδίου δράσης.
 • Δημιουργία ενημερωτικού υλικού φιλικού προς αναλφάβητους χρήστες, καθώς και μη ομιλούντων την Ελληνική γλώσσα.
 • Επικοινωνία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό για διερεύνηση προγραμμάτων πρόληψης και συνεργασία.
 • Κινητή έκθεση ενημέρωσης, πρόληψης και α’ βοηθειών με προβολή σε εκδηλώσεις, φεστιβάλ, εκθέσεις, συνέδρια, καθώς και διανομή φυλλαδίων.
 • Δημιουργία τσάντας sos, με χρήσιμα αντικείμενα και εργαλεία για την περίπτωση πυρκαγιάς.

Ανάπτυξη Εκπαιδευτικού & Ενημερωτικού υλικού

Η Οργάνωση αναλαμβάνει τη μελέτη και ανάπτυξη εκπαιδευτικού και ενημερωτικού υλικού, βίντεο, φυλλάδια, πόστερς κλπ, που θα δημοσιεύεται στο site και θα χρησιμοποιείται σε εκπαιδεύσεις και δράσεις ενημέρωσης.

Συνεργασίες με Οργανώσεις του εξωτερικού με μεγάλη εμπειρία βοηθούν στην ταχύτερη ανάπτυξη και αποτελεσματικότητα.

Εκπαιδεύσεις σε Δομές / Ομάδες

Η δράση αυτή αποσκοπεί να ευαισθητοποιεί στοχευμένο κοινό για το έγκαυμα, τη σοβαρότητά του και τους κινδύνους, όπως είναι τα παιδιά στα Σχολεία, αλλά και με ημερίδες που θα συμμετέχουν υπάλληλοι στο Δήμο (γενικά ή τουλάχιστον οι αρμόδιοι για κοινωνική ή άλλη αρωγή), καθώς και απλοί Δημότες.

Επιπλέον θα ωφελήσει και στην ενεργοποίηση εθελοντικών δράσεων στήριξης είτε πρόληψης – ενημέρωσης είτε επέμβασης και αρωγής, εντάσσοντας ιδιαίτερα τα παιδιά και τους νέους στο χώρο του εθελοντισμού και της υπευθυνότητας στην Κοινωνία των Πολιτών.

Η SALVIA εκπονεί τέτοιες δράσεις στοχευμένης ενημέρωσης όπως εκπαιδεύσεις σε:

 • σχολεία
 • ΚΑΠΗ
 • ομάδες φροντίδας και φορείς ευάλωτων ομάδων
 • συλλόγους
 • διασώστες
 • εθελοντικές ομάδες
Firefighter teaching to school kids about fire security

Ενημέρωση Γενικού Πληθυσμού

Η δράση αυτή αποσκοπεί να ενημερώνει και να ευαισθητοποιεί το ευρύ κοινό για το έγκαυμα και τη σοβαρότητά του, τους κινδύνους και τρόπους πρόληψης, μέσω συνεχόμενων εκστρατειών, αναρτήσεων άρθρων στην ιστοσελίδα κλπ.

Επιπλέον πραγματοποιούνται ευρύτερες δράσεις μαζικής πληροφόρησης μέσω του Τύπου, της Τηλεόρασης, καναλιών YouTube, αναρτήσεων στα Social Media, posters και φυλλαδίων σε events κλπ, ώστε να αφυπνιστούν οι πολίτες στη διαχείριση καθημερινών συνηθειών, επικίνδυνων για τραυματισμό από έγκαυμα.