Έγινε πράξη το Εθνικό Μητρώο Εγκαυματιών

https://www.kathimerini.gr/society/561854098/egine-praxi-to-ethniko-mitroo-egkaymation/

Από το άρθρο:

“…Το πρώτο σημαντικό βήμα έγινε το 2020, όταν το υπουργείο Υγείας θεσμοθέτησε το πρώτο μητρώο εγκαυματιών, προσφέροντας στα θύματα μόνο των δασικών πυρκαγιών τη δυνατότητα συνταγογράφησης σκευασμάτων και θεραπειών μέσω ΕΟΠΥΥ. Υπήρχαν, όμως, περιθώρια βελτίωσης. Οι εθελοντές Αλέξης Ανδρονόπουλος και Μαρίνα Καρύδα ίδρυσαν τον επόμενο χρόνο την οργάνωση «Salvia», η οποία έχει σκοπό την πρόληψη του εγκαύματος και την υποστήριξη των εγκαυματιών, ζητώντας μεταξύ άλλων τη διεύρυνση του μητρώου ώστε να μην περιορίζεται στα θύματα των δασικών πυρκαγιών. Οι προσπάθειές τους απέδωσαν με την πρόσφατη σύσταση του Εθνικού Μητρώου Εγκαυματιών, έπειτα από σχετική ρύθμιση του υπουργείου Υγείας…”

“…Ήταν ένας από τους βασικούς μας στόχους. Είναι πολύ σημαντικό γιατί με την τροποποίηση που προτείναμε και υιοθετήθηκε, καλύπτονται όλοι οι εγκαυματίες», λέει στην «Κ» ο κ. Ανδρονόπουλος…”

“…Όπως έχει επισημάνει η κ. Καρύδα, οι βαριά εγκαυματίες πρέπει να φροντίζουν καθημερινά τα τραύματά τους. Μπορεί να δημιουργούνται ρικνωτικές ουλές στο δέρμα τους για τις οποίες απαιτούνται νέες χειρουργικές παρεμβάσεις, ακόμη και χρόνια μετά τον τραυματισμό τους. Εάν απαιτηθεί μακρά νοσηλεία σε ΜΕΘ μπορεί να είναι ακόμη πιο δύσκολη η αποκατάσταση…”

“…Είμαστε χαρούμενοι, πιστεύουμε ότι θα βοηθήσει πραγματικά αυτούς τους ανθρώπους…”