ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-Πανελλήνια Ημέρα Πρόληψης Εγκαυμάτων 16/12/2023

Με ιδιαίτερα μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση «Έγκαυμα! Κάνοντας το “αόρατο” ορατό» που διοργάνωσε η SALVIA. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την Αρωγή του Υπουργείου Υγείας και την Αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής (ΕΕΠΕΑΧ) και του Δήμου Αθηναίων, ο οποίος παραχώρησε αίθουσα στο Σεράφειο για τη φιλοξενία. Χορηγός της εκδήλωσης ήταν το ΚΑ-Α ΘΗΣΕΑΣ. Χορηγός Επικοινωνίας ήταν το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Την παρουσίαση και τον συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβε, στο πλαίσιο της χορηγίας του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Πρόεδρος και Γενικός Διευθυντής του ΑΠΕ-ΜΠΕ κ. Αιμίλιος Περδικάρης, ο οποίος όντας ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος με τις συνέπειες του εγκαυματικού τραυματισμού και την πρόληψή του, συνόψιζε με τα σχόλιά του τις ομιλίες.

Αλ. Ανδρονόπουλος (Συνιδρυτής SALVIA)

Μ.Καρύδα (Συνιδρύτρια SALVIA)

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Υφυπουργός Υγείας κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, η Πρόεδρος της νεοσύστατης επιτροπής για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης Αντιμετώπισης Εγκαυμάτων κα. Φ. Θειακού, η Γενική Διευθύντρια του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση κα. Εύα Λιανού, η εκπρόσωπος της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής, Επανορθωτικής Αισθητικής Χειρουργικής κα. Ε. Γκαμάτση, η Αντιδήμαρχος Αθηναίων Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Κοινωνίας των Πολιτών κα. Κ. Γκαγκάκη, η Γραμ. Ποιότητας Ζωής και Εθελοντισμού της ΝΔ κα. Π. Κρυσταλίδου, ενώ έστειλε βιντεοσκοπημένο μήνυμα ο Υπουργός Παιδείας κ. Κ. Πιερρακάκης. Την εκδήλωση παρακολούθησαν εγκαυματίες με τις οικογένειές τους, συνεργάτες και φίλοι της Οργάνωσης. Συμμετείχαν πλαστικοί χειρουργοί από τις Μονάδες εγκαυμάτων της χώρας και ιδιώτες, φυσιοθεραπευτές-εργοθεραπευτές που ασχολούνται με την αποκατάσταση εγκαυματιών καθώς και οι ίδιοι οι εγκαυματίες.

Από δεξιά Μ.Θεμιστοκλέους, Φ.Θειακού, Εύα Λιανού, Π.Κρυσταλίδου

Στον χαιρετισμό του ο Υφυπουργός Υγείας κ. Μάριος Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε στην κάλυψη από τον ΕΟΠΥΥ μέσω του Εθνικού Μητρώου Εγκαυματιών, αλλά και στην ανάγκη ολιστικής αντιμετώπισης περιλαμβάνοντας την πρόληψη, τη νοσηλεία και την αποκατάσταση των εγκαυματιών. Τόνισε πως ευθύνη της Πολιτείας και της κυβέρνησης είναι η χαρτογράφηση των αναγκών του πεδίου και η ανάληψη πρωτοβουλιών για την επίλυσή τους, ώστε στους ασθενείς να δοθεί το καλύτερο από τις δυνατότητές μας.

Ανέφερε την πρωτοβουλία σύστασης επιτροπής εμπειρογνωμόνων που έχει συγκροτηθεί για την κατάρτιση Εθνικού Σχεδίου Δράσης Αντιμετώπισης Εγκαυμάτων.

Μ.Θεμιστοκλέους (Υφυπουργός Υγείας)

Ο Υπουργός Παιδείας κ. Κ. Πιερρακάκης στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του συνεχάρη τη SALVIA για την πρωτοβουλία της εκδήλωσης για την Ημέρα Πρόληψης Εγκαυμάτων και τόνισε πως ανοίγει ένας σημαντικός διάλογος για την πρόληψη, την αντιμετώπιση και την ορατότητα του εγκαύματος, δεσμευόμενος να ακούσει τις προτάσεις της SALVIA ώστε η πρόληψη να αποτελεί γνώση και δεξιότητα που θα λάβουν τα παιδιά στα σχολικά τους χρόνια.

Υπουργός Παιδείας Κ. Πιερακκάκης σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα

Η εκπρόσωπος της ΕΕΠΕΑΧ κ. Ε. Γκαμάτση ανέφερε πως η Εταιρεία είναι και θα είναι πάντα αρωγός για την πρόληψη και την ανάδειξη των προβλημάτων σε σχέση με τον εγκαυματικό τραυματισμό. Ευχαρίστησε τον κ. Μ. Θεμιστοκλέους για την προσπάθεια που γίνεται από το Υπουργείο, αλλά και τον ίδιο προσωπικά, για τη σύσταση της επιτροπής, στην οποία συμμετέχουν και μέλη της ΕΕΠΕΑΧ. Τόνισε πως αυτή η απόφαση αποτελεί το εφαλτήριο για την ενδεδειγμένη αντιμετώπιση των εγκαυμάτων στη χώρα μας.

Ειρ. Γκαμάτση (Διευθ. Πλαστικής Χειρ. ΓΝΑ Γ.ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ, εκ μέρους ΕΕΠΕΑΧ)

Ακολούθησαν δύο συζητήσεις στρογγυλού τραπεζιού.

Η πρώτη με θέμα «Πρόληψη-Αποφυγή Τραυμάτων με Εγκαύματα» όπου εγκαυματίες ή μέλη των οικογενειών τους μοιράστηκαν τον τρόπο τραυματισμού τους και την εμπειρία τους στο μακρύ ταξίδι της νοσηλείας και της αποκατάστασης.

Πάνελ Πρόληψης Εγκαυμάτων / Οι εμπειρίες εγκαυματιών

Η δεύτερη με θέμα «Εκσυγχρονισμός της Νοσηλείας και Αποκατάστασης του Εγκαυματία στην Ελλάδα» όπου αναδείχτηκε από την ιατρική σκοπιά, η υφιστάμενη κατάσταση και ο στόχος σχετικά με την πρόληψη, την αντιμετώπιση και την αποκατάσταση του εγκαυματικού τραυματισμού, τα προβλήματα και τις ελλείψεις που αντιμετωπίζουν οι κλινικές, θέτοντας τις βάσεις για τον διάλογο που ήδη έχει ανοίξει με την Πολιτεία μέσω της κατάρτισης του Εθνικού Σχεδίου Δράσης Αντιμετώπισης Εγκαυμάτων. Από τα Δημόσια Νοσοκομεία – Μονάδες Εγκαυμάτων συμμετείχαν με αλφαβητική σειρά οι ιατροί κα Μ. Καλοφώνου από το Λάτσειο Κέντρο Εγκαυμάτων, κος Α. Κυριακόπουλος από το ΓΝΑ Ευαγγελισμός, κα Α. Λαβρεντίεβα από το ΓΝΘ Γ. Παπανικολάου, κος Α. Λυσιώτης από το ΚΑΤ, κα Ε. Μπέτση ιδιώτης, κα Σ. Παπαδοπούλου από το ΓΝΘ Γ. Παπανικολάου. Για την αποκατάσταση μίλησαν οι φυσιοθεραπευτές-εργοθεραπευτές κος Α. Δούκας από το ΚΑ-Α ΘΗΣΕΑΣ, κα Κ. Κεραμιώτου από το Λάτσειο Κέντρο Εγκαυμάτων, κα Α. Κοντζόγλου από το South Physio Clinic.

Πάνελ «Εκσυγχρονισμός της Νοσηλείας και Αποκατάστασης του Εγκαυματία στην Ελλάδα»

Ο Υφυπουργός Υγείας συνομίλησε προσωπικά με τους εγκαυματίες, καθώς και τους γιατρούς και φυσιοθεραπευτές-εργοθεραπευτές που παραβρέθηκαν και δεσμεύτηκε πως θα συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειές μας για τη μείωση των εγκαυμάτων και τη βελτίωση νοσηλείας και αποκατάστασης.

Στην εκδήλωση εγκαινιάστηκε η έκθεση φωτογραφίας «Έγκαυμα! Κάνοντας το “αόρατο” ορατό» του Πάνου Ζουλάκη, στην οποία απεικονίζεται η δύναμη των εγκαυματιών στο μακρύ ταξίδι της αποκατάστασης. Οι φωτογραφίες της έκθεσης και οι ιστορίες των πρωταγωνιστών γραμμένες από τη δημοσιογράφο Δήμητρα Γκρους αποτυπώθηκαν σε ομώνυμο λεύκωμα, το οποίο διατίθεται από τη SALVIA. Το λεύκωμα και η έκθεση πραγματοποιήθηκαν με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση.

Έκθεση Φωτογραφίας “Έγκαυμα! Κάνοντας το “αόρατο”, ορατό”

Η Εκδήλωση έκλεισε με το Σεμινάριο Πρόληψης Εγκαυμάτων και αντίδρασης σε φωτιά από τη SALVIA BURN ASSOCIATION.

Σεμινάριο Πρόληψης (SALVIA BURN ASSOCIATION)

Ένα σύντομο video του ΑΠΕ-ΜΠΕ, με αποσπάσματα από τις ομιλίες των Υπουργών, μια περιγραφή της εκδήλωσης και τα μηνύματα όσων συμμετείχαν θα βρείτε εδώ:

https://youtu.be/bI7p6Qc4DIg